Grenzen en kansen voor GGZ in de wijk

1525 keer bekeken

In een volle collegezaal gaf Jim van Os op 23 februari 2018 voor het Kennisplatform Sociaal-Domein Noord-Holland een prikkelend actualiteitencollege over de grenzen en kansen voor GGZ in de wijk. Van Os pleitte als initiatiefnemer van ‘De Nieuwe GGZ’ voor een radicaal andere benadering van psychiatrie.

De oplossing zit er volgens Van Os niet in hoe je met modellen en systemen het sociaal domein inricht, maar vooral of je het eens bent over waarden. Co-creatie toepassen op kleine schaal is het begin. Maar hoe doe je dat in een tijdperk van controle en moeten verantwoorden met prijs- en kwaliteitsberekeningen? In onze eerstvolgende nieuwsbrief volgt een uitgebreid verslag.  Op verzoek van velen is hier de PowerPoint-presentatie te bekijken.


BIOGRAFIE Jim van Os (1960) studeerde geneeskunde in Amsterdam tussen 1978 en 1984 en transculturele psychiatrie in Jakarta en Casablanca tussen 1985 en 1986. Vervolgens psychiatrie te Bordeaux en Londen tussen 1987 en 1991. Daarna studeerde hij epidemiologie aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine (1991-1994). Hij is hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie en Publieke GGZ en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is gasthoogleraar aan het Institute of Psychiatry van het King's College te Londen, waar hij in 2016 werd benoemd tot King's College Fellow. Hij is onder andere ook betrokken bij en initiatiefnemer van ‘De Nieuwe GGZ’ en het daaraan verbonden ‘PsychoseNet’, waar een radicaal andere benadering van psychiatrie wordt bepleit.

Cookie settings