Tellen en vertellen, maar vooral luisteren

2622 keer bekeken

Begrijpt de gemeente de verhalen en de ervaringen uit de wijk voldoende? En begrijpt de inwoner de gemeente voldoende om taken in het sociaal domein over te nemen, of die samen te realiseren? Dit vraagt Esther Sarphatie zich af, in het artikel 'Tellen en vertellen, maar vooral luisteren'.

Het verhaal van de inwoner doet ertoe

Esther Sarphatie vindt als gemeente-antropoloog dat het narratief (het verhaal) van bewoners er toe doet bij de verantwoording van de uitvoering van het sociaal beleid. Maar op dit moment wordt alleen gevraagd naar kwantitatieve gegevens, en strak geformuleerde procedures, als het gaat om het monitoren van de subsidie-uitgaven.


Esther Sarphatie

Ook de beleving en waardering door de inwoners - de gebruikers van de sociale voorzieningen -  moeten een plaats krijgen. Sarphatie ziet als oplossing dat beide kanten, zowel de verhalen als de cijfers, elkaar aanvullen bij het afleggen van verantwoording. Dit heet dan 'narratief waarderen'.

Verder lezen?

Wie meer wil weten over hoe Sarphatie de verantwoordingsmethode precies voor zich ziet, kan het artikel 'Tellen en vertellen, maar vooral luisteren' downloaden. Dit artikel komt uit het magazine Sociaalbestek (nummer 5, 2017).


Esther Sarphatie is inwoner van de gemeente Stichtse Vecht, buitenpromovenda aan de Universiteit van Amsterdam, en was gemeente-antropoloog bij de gemeente Hilversum. 

 

Cookie settings