Community builders uit Amstelveen gooien hoge ogen

933 keer bekeken

Niet alleen bewoners uit Amstelveen zijn enthousiast over het Sociaal Werkers duo Aksana van Maanen (Vita Amstelland) en Sanne Joosen (AanZ Amstelveen) maar ook de jury van de Sociaal Werker van het jaar 2017. Uit vele inzendingen werden zij genomineerd voor de titel Sociaal Werker van het jaar.

Van Maanen en Joosen zijn genomineerd voor hun verfrissende en innovatieve werk als community builders in de wijk Bankras/Kostverloren in Amstelveen, waar het sinds hun komst meer bruist en levendig is. Is hun Skoda Octavia misschien het geheime wapen? Of schuilt hun succes in het gegeven dat ze elkaar zo goed aanvullen?

Alledaagse democratie

Het duo trekt dagelijks in een grote oude Skoda Octavia door de wijk om bewoners aan elkaar te verbinden met als doel een structuur op te bouwen waarop mensen in moeilijke tijden kunnen terugvallen. In de Skoda nemen ze onder andere stoelen, tafels en koffiekannen mee zodat ze altijd en overal aan de slag kunnen. Zij bouwen aan wat ze noemen een ‘alledaagse democratie’. Hun motto is mensen meenemen, waar je ook vandaan komt of hoe anders je misschien ook bent.

Bewoners bepalen

Joosen: "Burgers zijn steeds meer aangewezen op hun buurman. Mensen blijven langer thuis wonen en krijgen vaak te horen eerst in hun directe omgeving hulp en steun te gaan zoeken. Maar voordat je echte ondersteuning krijgt vanuit je directe omgeving moet je toch eerst deze mensen daadwerkelijk kennen en zij jou". Van Maanen vult aan: "Wij zorgen dat mensen met elkaar over moeilijke onderwerpen praten zoals elkaar accepteren, de verschillende manieren van leven en de kwaliteit van leven. We maken geen onderscheid in doelgroepen en voorop staat dat de invulling van ons werk wordt bepaald door de bewoners".

Werkbare elementen

Van Maanen en Joosen werken nu een jaar samen en zijn wat hen betreft nog lang niet klaar. Wel hebben ze hun eerste bevinden in de vorm van 'werkbare elementen' opgetekend in een document dat ze graag via het kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland delen (klik hier voor het werkdocument). Een tip die ze aan collega’s willen meegeven is om te kijken naar wat mensen wel kunnen en wat hun krachten en talenten zijn. Zij doen hun werk zonder een vooropgesteld (project)plan of agenda en dat is in het begin even wennen. Van Maanen: "Wij zeggen kijk meer naar wat er speelt, en zie dat er dan superleuke ideeën boven tafel komen. Ons werk is een mooi verlengstuk van wat het maatschappelijk werk is".

Verder gunnen ze collega’s het samenwerken zoals zij dat doen. Persoonlijke tegenpolen, de een serieus de ander meer impulsief. Joosen: "Professioneel kijkt de een door de hulpverlenersbril en de ander door de welzijnsbril en geven we elkaar al tijdens het werk directe feedback". Van Maanen: "Als social workers moet je op een dag veel individuele beslissingen nemen en het is fijn om dat ook samen te kunnen doen. Om met elkaar sparren en elkaar te versterken en aan te vullen".

Anderen inspireren

Het duo won niet de hoofdprijs maar wel een taart van de jury en dankzij de nominatie extra aandacht voor hun werk. "De nominatie geeft ons de kans om ons verhaal te vertellen en daarmee anderen te inspireren", aldus Van Maanen. De winnaar van de Sociaal Werker van het jaar 2017 is Mariska Overgaag. Zij richt zich met haar praktijk EMMA in Zoetermeer op een innovatieve manier op preventie van schulden.

Klik hier voor een filmpje over Mariska Overgaag, of klik hier voor een filmpje over Aksana van Maanen en Sanne Joosen.


Volg de laatste ontwikkelingen in Noord-Holland op het gebied van schuldpreventie via het Kennisnetwerk Armoede en Inclusie, waar wij bouwen aan een kennisdossier.

Terug naar de nieuwsbrief

Cookie settings